Závěsná anténa ala Králík

Předkládám zde plánek na výrobu pověstné Králíkovi antény 1/2Lambda, doufám že mne někdo nenařkne ze zcizení duchovního díla, jelikož mi šlo pouze o umožnění široké CBčkářské obci o možnost vlastní stavby této antény kterou pokud vím v současné době nikdo nevyrábí ani nenabízí k prodeji, takže koupěchtiví zájemci jsou odkázáni k vlastní konstrukci této antény.

Jak je z obrázku patrno hlavní částí této antény je přizpůsobovací obvod který se skládá  z cívky o 14 závitech s odbočkou mezi 4-5závitem s venkovním průměrem 21,5mm stoupání asi po 2,1mm.Cívka je vinutá z drátu 2,1mm z mosazi (nebo mědi).Na spodní vývod cívky je připojeno stínění koaxiálního kabelu , živý vývod koaxiálu je připojen na odbočku cívky 4-5z od spodního vývodu cívky ,lanko dlouhé asi 5,5mm tvořící zářič by mělo mít průměr 2-4mm , je připojeno na vrchní vývod cívky . Mezi vrchní a spodní vývody cívky je připojen hrníčkový ladící trimr 30pF který slouží k doladění antény na konkrétním Portejblovém stanovišti, vyladit lze anténu až na SWR 1:1 . Celá mechanická konstrukce cívky byla řešena tak,že do plexiskla byly pro cívku vyvrtány dírky odpovídající jejímu stoupání a cívka byla do plexiskla jednoduše našroubována potom byl připevněn ještě na plexiskle kapacitní  trirmr a propojen s cívkou celá tato destička byla vsunuta do novodurové trubky o průměru asi 6cm zakončené víčky ,kde  vrchním víčkem procházel zářič antény a na spodním víčku tubusu byl připevněn PL konektor pro přišroubování koaxiálního kabelu , na kapacitním trimru by měla být přilepena osička stávající z krytu na fix popisovač která prochází otvorem v tubusu aby bylo umožněno vnější ladění antény.

Toď jest asi vše k této anténě , takže chutě do díla a o příštím víkendu už můžete vysílat někde z portejblu. Přeji hodně spojení !